Nasveti za dojenčkovo kožo

Nasveti za dojenčkovo kožo

Trudi pleničke za otroke                           TRUDI ROYAL HRANILNO OLJE Z GELOM, 150 ML                                    http://www.skizzobimbi.it/images/thumbs/0006956_300.jpg                    Trudi kozmetika

 

 

KOŽA VAŠIH OTROK JE DRAGOCENA:

Mamice se veliko ukvarjamo z razvojem svojih otrok od njihovih prvih dni življenja. Ni nam vseeno, kaj poje naš malček ali malčica, zanima nas, ali je prve korake naredil dovolj zgodaj ali so pravočasno zrastli prvi zobki, kdaj je pravi čas otroka odvaditi od pleničke … Prvič izgovorjena »mama« se nikoli ne pozabi. Kaj pa koža? Kako pogosto se vprašamo o koži naših malčkov? Koža je največji organ našega telesa, ki je primarno zadolžen za zaščito organizma. Skozi njo iz organizma izločamo strupene snovi, v organizem pa vnašamo tisto, kar nanašamo nanjo ali prejmemo iz okolja. Koža je porozna in skozi njo v krvni obtok in organizem prodrejo snovi iz okolja. Zato ni vseeno, kako skrbimo za kožo svojih dojenčkov in otrok.

Preveč čistoče lahko škoduje

Prvi nasvet je: dojenčkov ne umivajte prepogosto, umivajte jih takrat, ko so umazani. Dojenčki so čisti. V prvem letu življena koža ni povsem razvita in ima posebne značilnosti: je bolj nagnjena k okužbam in razdraženosti (pH kože je ob rojstvu približno 7, pri odraslih pa 5,5), njen hidrolipidni film je še zelo nežen, zato je obrambna funkcija kože manj učinkovita. Koža pa je tudi bolj suha in ranljiva. Razmerje med površino kože in telesno težo je pri dojenčkih večje kot pri odraslih, zato skozi kožo v telo prodre večja koncentracija nanešenih izdelkov.

Malo je junakov, ki se jim ne vname ritka

Kljub temu pa je potrebno dojenčke in otroke tudi umivati. Kmalu po rojstvu se pojavijo temenca, ko otroku rastejo zobki ali sesa palec in dudo, se vname koža okoli ust. Prav tako ni veliko junakov, ki se jim ne bi vsaj kdaj vnela ritka …

Danes boste na tržišču našli poplavo izdelkov za najmlajše. Vendar previdnost pri izbiri ni odveč. Koža je porozna in potrebno se je zavedati, da z umivanjem las, kopanjem, nanašanjem krem itn. v organizem prodre tudi del snovi, ki sestavljajo izdelke za nego kože. To je tudi namen izdelkov, saj sicer ne bi opravili svoje vloge – npr. vlaženje kože. Če vam ni vseeno, kako se malček počuti v pleničkah, kaj poje in kako spi, potem vam ne sme biti vseeno, kakšne izdelke uporabljate za nego kože.

Dermatologija, varnost in dokazana učinkovitost

Ko pomislimo na zdravnika, najraje te misli odženemo stran. Živeti zdravo in s čim manj obiski pri zdravnikih je pravi način razmišljanja. Vendar pa bi dermatovenerologija (krajše: dermatologija) morala v skrbi za dojenčke in otroke imeti skoraj tako pomembno vlogo, kot so redni pregledi dojenčkov in otrok pri pediatru. Zakaj?

Dermatologija je veda, ki se v medicini ukvarja z boleznimi kože in las. Dermatologi posledično o koži vedo največ. Koža je občutljiv in krhek sistem, ki ga z lahkoto porušimo ali celo trajno poškodujemo. Veliko bolezni in poškodb kože pri odraslih izvira prav iz prekomerne uporabe agresivnih in nevarnih sredstev za nego kože v zgodnjih otroških letih. Danes kar 60 % vseh žensk v EU trdi, da imajo občutljivo kožo. Ali ni to previsoka številka? Je morda nekaj narobe z nami ali pa z uporabo kozmetičnih izdelkov? Vsekakor posvečamo premalo pozornosti negi kože v zgodnjih otroških letih. Skoraj nobena mamica ne razmišlja o tem, da je voda v Sloveniji zelo trda, kar povzroča draženje in izsušitev kože. Še vedno pa vlada prepričanje, da je navadna voda odlična za umivanje, čeprav priteče iz pipe, je »obogatena« s klorom in ne izvira iz »žlahtnega« studenca v Alpah.

NEGOVALNI ROBČKI:

Odločitev o tem, katero blagovno znamko robčkov boste kupili, ne sme biti odvisna samo od cene. Če boste gledali zgolj na denar, boste marsikdaj kupili robčke, ki so tanki, gladki in izjemno »vodeni« – tako jih boste morali za čiščenje ritke uporabiti precej več, kot če bi kupili kakovostne robčke. Saj veste – to je podobno kot pri toaletnem papirju: če uporabljate trislojnega ali štirislojnega, boste plačali več, vendar boste imeli rolico za dalj časa, kot če bi imeli trdega in tankega, s katerim se je pač težko dobro obrisati in ga tudi porabite več.

ŠE EN NASVET:

Preverite varnost šamponov, gelov in krem, ki jih boste uporabili pri svojih dojenčkih in otrocih. DERMATOLOŠKI KOZMETIČNI izdelki niso najcenejši na trgu, vendar pa, kako že pravi tisti angleški pregovor? »Nisem dovolj bogat, da bi kupoval najceneje.«

 

NASVETI ZA DOJENČKOVO KOŽO:

 

Plenični izpuščaj je izraz za vnetje na otrokovi zadnjici; običajno se pojavi na tistem delu, ki ga pokrivajo pleničke. Ko te zadržujejo urin in blato v stiku s kožo, ustvarijo pogoje za maceracijo (mehčanje kože), kar povzroča draženje kože. Gre za zelo pogost pojav pri dojenčkih; prizadene večino dojenčkov, a v različnih oblikah. In čeprav so v splošnem tudi najtežji primeri manj resni kot tisti pred 20 ali 30 leti, se plenični izpuščaj pri  najmlajših pacientih še vedno pojavlja precej pogosto.

V primeru pleničnega izpuščaja kupite kreme, ki vsebujejo protivnetne molekule, antibakterijske učinkovine in po možnosti tudi učinkovine, ki pospešujejo obnovo kože. Pomembna je tudi tekstura kreme. Biti mora dovolj bogata, da ustrezno zaščiti kožo in pri nanašanju ne povzroča drgnjenja.

KAJ SO VZROKI ZA NASTANEK PLENIČNEGA IZPUŠČAJA?

 

Predvsem urin in blato: vlaga, zmehčana koža ter stik s prebavnimi encimi v blatu in z amonijakom v urinu  ̶  vse to so dejavniki, ki povzročajo vnetje in draženje otrokove zadnjice. To vlažno okolje je idealno za razmnoževanje nekaterih glivic in bakterij, kar lahko povzroči tudi zaplete.
Paziti je treba tudi na drgnjenje in pritiskanje: plenični izpuščaj se lahko pojavi na mestih, kjer zaradi preveč oprijetih ali slabo prilegajočih se pleničk prihaja do drgnjenja kože.
Nekatere kemične snovi, ki jih vsebujejo sredstva za pranje ali izdelki za čiščenje in nego dojenčkove kože, lahko dražijo kožo in povzročajo alergije. 
Tudi jemanje nekaterih antibiotikov lahko včasih poruši naravno ravnovesje dobrih bakterij, ki pomagajo nadzirati razmnoževanje nekaterih organizmov, na primer glivic.

Kako nevaren je plenični ispuščaj ?

 

Največjo nevarnost predstavlja vnetje, ki je lahko različno obsežno in težavno. Ko se plenični izpuščaj vname, rdečino spremljajo še rdeči mehurčki v kožnih gubah, ki včasih vsebujejo tudi gnoj. Takrat se moramo čim prej posvetovati s pediatrom.
O PLENIČKAH ?
Pomembni sta temeljita, nežna higiena brez nepotrebnega drgnjenja in uporaba ustreznih izdelkov, ki naj bodo hipoalergeni ter naj ne vsebujejo alkohola ali parabenov. Pogosto menjavanje pleničk skrajša čas maceracije ter stika kože z urinom in blatom.Plenice se uporabljajo že celo človeško zgodovino. Narejene so lahko iz tkanine ali materiala za enkratno uporabo. Plenice v prvi vrsti nosijo otroci, ki še niso naučeni pravilnega odvajanja vode in blata ali otroci, ki močijo posteljo. Otrokom je potrebno zamenjati plenico tudi do petkrat na dan. Da bi se izognili draženju kože in izpuščajem zaradi plenic, je potrebno plenico zamenjati v najkrajšem možnem času po opravljeni otrokovi potrebi.

Nekaj smernic za izbiro plenic po starosti vašega dojenčka:

Z rastjo in večjo aktivnostjo vašega otroka se mora zamenjati tudi vrsta plenice. Izjema so pralne, katere ima otrok čez celotno obdobje pred kahlico.

Novorojenčki: Nekateri starši imajo radi, da so plenice raztegljive, tako da se prilagajajo hitri rasti otroka. Novorojenčke je potrebno previjati večkrat na dan, na dolgih izletih ipd. tako da poskrbite za dobro vpojnost.

5‒8 mesecev: Ker zdaj dojenčki prehajajo na trdo hrano, so plenice tako rečeno »težje«. Zato je treba biti pozoren na to, da bodo plenice dobro vpijale in se bodo dojenčku popolnoma prilegale. V tem obdobju morda dojenčki tudi dlje spijo tako, da se boste lažje naspali… :)

9‒24 mesecev: Malčki so radi zelo aktivni, zato poiščite plenice, ki so raztegljive in imajo močnejše zavihke. Malčke je ravno tako potrebno pogosto previjati, saj se zaradi gibanja lahko izpuščaji pojavijo hitreje.

24 mesecev in več: V tem času je že čas za privajanje na kahlico. Nekateri starši še vedno uporabljajo plenice in otroka obenem privajajo na kahlico, nekateri starši pa so mnenja, da so plenice le ovira pri učenju. Poskusite, kaj vam bolj ustreza.

Kaj je dobro imeti s seboj v torbi, ko greste od doma?

Najbolj potrebne so plenice, in sicer imejte s seboj vedno vsaj 4 plenice oziroma več, odvisno od tega, koliko časa boste zdoma in koliko je vaš dojenček star, namreč mlajši dojenčki potrebujejo večkratno menjanje plenic. Nato je nujno vzeti s seboj vlažilne čistilne robčke, glejte, da teh ne zmanjka. Nekatere torbe za previjanje že ob nakupu vsebujejo podlogo za previjanje, če temu ni tako, si jo je pametno priskrbeti, saj ne veste, kje vse bo treba otroka previti. Na spisku se najde tudi krema proti izpuščajem, kakšno blago za podiranje kupčkov, odeja, rezervna oblačila, pokrivalo, sončna krema, steklenička, najljubša igrača, slinček, 2 dudi.

 

NAMIGI ZA PRVI TEDEN Z VAŠIM DOJENČKOM:

Prvič: vaš novorojenček bo sicer dremal približno 20 ur na dan, vendar s pogostim vmesnim zbujanjem. Če lahko spite kadar koli in kjer koli, je dobro izkoristiti čas za spanje, ko spi tudi vaš novorojenček, če imate s spanjem težave, si je pametno zagotoviti pomoč staršev ali naj skrb v določenem delu dneva prevzame partner.

Drugič: Med dojenjem boste tako rekoč privezani na kavč, stol, zato se udobno namestite. Ob sebi imejte vodo, revijo …

Tretjič: Dojenčki hrepenijo po dotikanju, držanju, pomirjanju. Ne skrbite, da bi otroka razvadili, ni mogoče. Raje ustvarite okolje maternice, kar bo na novorojenčka delovalo pomirjevalno.

Četrtič: Pri kopanju vašega dojenčka poskrbite, da bodo vsi izdelki za nego na dosegu roke, tako boste imeli eno roko vedno ob otroku.

 

OSNOVA NEGA:

 

Osnovna nega dojenčka se prične z jutranjim umivanjem in previjanjem. Najbolje je umivati dojenčka z mlačno tekočo vodo oziroma v primeru občutljive ali razdražene kože s prekuhano vodo. Občasno je primerna tudi uporaba oljnih robčkov, vendar se moramo zavedati, da lahko s pretirano uporabo le-teh zamašimo kožne pore in izzovemo preobčutljivost nanje. Zato so ti primerni predvsem na potovanjih ali sprehodih, ko je potrebno odstraniti umazanijo iz določenih predelov telesa oziroma ko je previjanje neizbežno, a v bližini ni na voljo tekoče vode. 

Z osnovno jutranja in/ali večerno nego vedno pričnemo pri obrazu in postopoma preidemo po telesu navzdol. Nikakor ne smemo pozabiti na odstranjevanje zasušenega mleka za ušesi in na umivanje hrbta. 

Posebno nego je potrebno nameniti očem. Vsako oko moramo očediti z novo gazo ali bombažno krpico, od zunanjega kotička navznoter. Če pride do blagega solzenja ali rahle razdraženosti, oči spiramo s sterilno fiziološko raztopino. V primeru, da se stanje ne umiri ali se rdečica stopnjuje in nastajajo v očesnih kotičkih gnojni izločki, je priporočljivo obiskati pediatra.  Plenični predel je potrebno negovati zelo skrbno, predvsem v vročih poletnih dneh, da se ne bi pojavil plenični izpuščaj, ki ga povzroča vlaga, drgnjenje in amoniak v ostanku urina in/ali blata. Po umivanju je potrebno dojenčkovo spolovilo in predel zadnjice namazati v tankem sloju z negovalnim mazilom ali kremo (na primer s hladilnim mazilom). Najbolje je, če uporabljamo kakovostne zračne plenice. Prav tako pa je pomembno, da dojenčka pustimo čim dlje odvitega, ter ta čas izkoristimo za igro in blago masažo dojenčkovega trebuščka v smeri urinega kazalca, kar preprečuje kolike. 

Čiščenje kože pri dojenčkih mora potekati na nežen in blag način. Pri kopanju dojenčka naj bo temperatura vode približno 37° C, uporabljati je potrebno trda mila. Šibko kisel sindet (pH 5.5) za čiščenje kože pomaga, da se v prvih dneh življenja otroka dogradi in kasneje stabilizira kislinski plašč kože. Čiščenje kože pri kislem pH-ju zavira razrast škodljivih in kužnih klic, za katere je bolj ugodna višja pH vrednost. Enako velja tudi za lase in kožo glave dojenčkov. Dojenčka zato izmenično umivamo en dan z milom, en dan samo z vodo, saj tako preprečimo izsuševanje kože. Pri nekaj mesecev starih otrocih pa lahko uporabljamo tudi tekoča mila za telo in lase. Pri tem je potrebno paziti, da mila ne vsebujejo umetnih barvil in agresivnih dišav ter sestavin, ki dražijo kožo in oči.

V vročih dneh še posebej poskrbimo za gubice za ušesi, pod pazduho, v dimljah, pod koleni. Dodatno jih negujemo z mandljevim oljem in po potrebi posipamo s pudrom. Ušesa obrišemo z bombažno krpico, enako ravnamo z zaceljenim popkom.


 

IZDELKI ZA OSNOVNO NEGO:

Za nego otroka so primerni predvsem blagi in nevtralni kozmetični izdelki, ki ne dražijo njegove kože. Pomembno je, da je večina sestavin naravnih in da so izdelki dermatološko testirani. 

Za nego kože obraza in celega telesa (tudi za vsakodnevno nego v predelu plenic) je najbolj primerno hladilno mazilo.   Vsebnost nenasičenih maščobnih kislin v hidratantnih oljih pa pripomore, da postane koža gladka in prožna. Za nego kože telesa lahko po potrebi svetujemo tudi kreme, mazila in losjone, ki vsebujejo dekspantenol. Dekspantenol pospešuje epitelizacijo kože ter zaradi sposobnosti vezave vlage ugodno vpliva na hidratacijo kože. V primeru razdražene kože, rdečice in blagega pleničnega izpuščaja je priporočljivo uporabiti dodatne kreme, mazila ali paste. Sestavine, ki jih najpogosteje vsebujejo omenjeni izdelki, so smukec, ki preprečuje trenje na koži, cinkov oksid, ki deluje adstringentno, bizmutov subgalat, ki deluje blago antiseptično, izvleček kamilice s protivnetnim delovanjem ter ribje olje, ki vsebuje veliko vitamina A in pospešuje epitelizacijo.

Med prvimi preparati, ki jih pri dojenčku uporabljamo za čiščenje telesa, so mila. V otroški negovalni kozmetiki odsvetujejo alkalna mila s pH=9-10, ker spremenijo pH vrednost kože. Priporočljivo je uporabljati sindete, to so »nadomestna« mila s pH 5,5, ki združujejo posebno nežne sestavine, prilagojene občutljivi otroški koži. Kožo nežno čistijo in ščitijo ter ji vračajo naravno maščobno ravnovesje, še posebej, če vsebujejo tudi dodane snovi, ki mastijo in zadržujejo vlago v koži  in s tem preprečujejo, da bi se koža pri umivanju in kopanju nadražila in izsušila.

V prvih šestih mesecih pa tja do enega leta se lahko za umivanje glave uporablja blago alkalno milo. Za starejše dojenčke in otroke se na trgu dobi kombinirane izdelke za umivanje telesa in las. Šamponi morajo biti učinkoviti in ne smejo dražiti oči. Ponavadi vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki so dovolj blage in ne dražijo kože in oči.


 

 

 

 

 

 

Trudi kozmetika © 2018, izvedba: dsplet.si